söndag 10 februari 2013


 ÅRETS HAVSFISKARE 2012 UTSEDD.

"Årets utmärkelse tilldelas Magnus Durell, Kungsbacka. Magnus har under 2012 lyckats fånga, märka och återutsätta en håkäring på en beräknad vikt av ca 824 kg i Trondheimsfjorden. Hajen fångades under en planerad, riktad fisketur efter  håkäring. Fisken är den tyngsta registrerade sportfisken i världen år 2012 samt den näst tyngsta spöfångade håkäringen genom tiderna. Dessutom, viktmässigt den näst största fisk som någonsin fångats av en svensk sportfiskare.” 


Så lyder motiveringen som en enhällig jury, bestående av representanter för Göteborgs Havsfiskeklubb (GHFK), Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund och sportfiskemedia satt på pränt när de valde att dela ut priset för år 2012 till Magnus Durell, Kungsbacka.

Magnus är en välkänd havsfiskeprofil inte minst i egenskap av skeppare i det mångårigt framgångsrika tävlingsfisketeamet Isola, de flesta känner nog honom som Magnus Karlsson, ett efternamn som efter ett bröllop  även detta under 2012  numera är utbytt till Durell. Juryn delar denna gång ut priset till en riktad fiskeinsats, planerad av Magnus under drygt ett år tillsammans med skepparen Frederic Kullin på Fröya. En förutsättning för expeditionen var Frederics samarbete med norska forskare, för att bidra till en ökad kunskap om dessa havets giganter. Alla hajar som fångades under expeditionen märktes, mättes och hanterades varsamt innan de kunde återvända ner i djupet. Även expeditionens andra del som gick ut på att hitta stor kummel blev lyckad, samtliga deltagare lyckades fånga denna svårfiskade art i vikter mellan 6,2 och 8,5 kg.

Förutom Magnus 410 cm långa fisk på imponerande 824 kg (vikten är beräknad enligt den tabell som är accepterad av vetenskapen och bygger på längd och omkrets) fångades ytterligare tre hajar under expeditionen, den näst tyngsta beräknades till nästan 600 kg. 

Magnus har en gedigen sportfiskebakgrund. Under tidiga år i Kungsbacka SK jagade han arter i såväl sött som salt vatten men under tidigt 2000-tal gled fokus över på havet och artfiske. Sedan dess har han lett det framgångsrika Kungsbacka-baserade teamet Isola/Lowrance till stora framgångar både inom tävlings- och artfiske. I Pater Noster Cup har de sedan debuten 2001 segrat vid fem tillfällen och hamnat på pallen samtliga år utom ett och det ser likadant ut i Nordens deltagarmässigt största tävling Langesunds Fiskefestival, där Magnus ståtar med individuell seger tre gånger, lagseger vid fyra tillfällen och även här på pallen samtliga år utom ett. 

Även år 2012 hade juryn flera starka kandidater att välja mellan. Den tuffaste konkurrenten var tveklöst Nicklas Kolbeck, som under år 2012 uppnådde 50 arter i Sportfiskarnas Storfiskregistrering, satte svenskt rekord för blåkäft och skördade framgångar bland Bohusläns varar. Några ytterligare kandidater som länge fanns med i diskussionen var bl.a. Martin Falklind för filmen ”Expedition den gamle och havet” liksom 2011 års pristagare Anders Christensson. Sistnämnde har fortsatt sitt framgångsrika fiske krönt av ett svenskt rekord i december. Christian Bergquist fanns med för lyckosamt fiske utomlands, liksom skåningarna Kenneth Bjällqvist och Anders Jonasson för sina många storfiskregistrerade havsarter.

Att bli vald till "Årets Havsfiskare" i Sverige innebär att man belönas med en av landets mest eftertraktade och prestigefyllda sportfiskeutmärkelser. Utmärkelsen "Årets Havsfiskare" instiftades i samband med Göteborgs Havsfiskeklubbs (GHFK) 20-års jubileum för i år 30 år sedan och utdelas årligen till den eller de personer (lag), som under året fört fram havsfisket i fokus, och som av en jury ansetts förtjänt härav. Bevis på utmärkelsen - en elegant tennrocka på jakarandaplatta - kommer att delas ut i samband med Göteborgs Havsfiskeklubbs årsmöte i Göteborg i mars 2013.

Ytterligare information :
GHFK:s ordförande Jan-Åke Palmqvist, tel: 0705 – 17 66 73, e-post: jan-ake.palmqvist@ghfk.se
GHFK:s jurymedlem Dan Källman, tel: 0705 – 98 93 22, e-post: dan.kallman@ghfk.se

Pristagaren:
Magnus Durell (tid. Karlsson), tel: 0730 – 26 26 36 ­

Bakgrundshistorik med samtliga pristagare finns på GHFK:s hemsida: www.svenskalag.se/ghfk


Mvh
Göteborg i februari 2013
Styrelsen GHFK

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar