tisdag 2 april 2013

Sorg i Ghfk.

Benkt Hanefors har gått ur tiden.
2 apr, 20130 kommentarer
Här följer MINNESORD – BENKT HANEFORS av GHFK:s hedersordförande Jan Olsson

Benkt Hanefors fiskar inte längre i jordiska vatten. Lugnt seglade han under påskdagskvällen iväg till himmelska vatten. Benkt blev 88 år.

Med Benkt har en av de stora och mångsidigt betydelsefulla profilerna inom modernt svenskt sportfiske gått bort. Noggrannhet, rättframhet och framsynthet kännetecknade under alla år starkt Benkts engagemang, såväl inom sportfisket som  naturvården och kulturlivet.

Redan på 1930-talet svingade urgöteborgaren Benkt spöet både i sött och salt vatten. Och som vuxen engagerade han sig tidigt i aktuella sportfiskefrågor. Benkt förblev under alla aktiva år en stark brobyggare mellan gammalt och nytt inom den svenska sportfiskevärlden.

Jag mötte honom under 50-talet, då han varmt förordade den breda verksamhet som Fiskefrämjandet bedrev. Vår vänskap fördjupades sedan under många år, såväl på fiskefältet som i föreningsverksamheten, främst som representanter för och grundare av Göteborgs Havsfiskeklubb (GHFK). Det finns många oförglömliga minnen i lag med eldsjälen Benkt, såväl i styrelserum, som längs reling och vid bardisk.

Som Sverige-representanter i internationella sportfiskesammanhang, var vi som mest lyckosamma när vi vann det första brittiska rockamästerskapet år 1967, arrangerat i Skottland. Benkts imponerande fångst av en slätrocka på mäktiga 62,5 kg var det som avgjorde till Sveriges fördel.

Som GHFK-ordförande förde Benkt klubbens vimpel högt och framgångsrikt under flera år. Han var tillika idégivare – i samband med klubbens 20-års jubileum år 1983 – till att ett av landets nu mest åtråvärda utmärkelser och prestigefyllda pris blev verklighet, nämligen korandet av "Årets havsfiskare" i Sverige.
Själv blev Benkt som stor föregångsman vald till ständig medlem (life-member) i GHFK samt hedersmedlem inom Sportfiskarna.

Mest välkänd, i allmänna sportfiskekretsar, är Benkt säkerligen som Sportfiskarnas storfiskregistrerare under flera decennier. Det insikts- och ansvarsfulla och för svenskt sportfiske mycket betydelsefulla registrerararbetet var Benkt med om från starten, år 1971. Under sina många storfiskregistrerareår svarade Benkt för ett banbrytande utvecklingsarbete, som innefattade såväl svensk rekordregistrering, bättre fiskskydd och nya stegvisa utmärkelser kopplade till registrerade fiskfångster.

Benkt var mycket beläst, vilket tillsammans med hans stora kontaktnät blev underlag för god och smittande berättarkonst och berikande skribentverksamhet, främst inom kust- och havsfisket men även där urgöteborgaren Kal satt sina spår.

Med Benkt Hanefors har en vänfast, omtänksam, betydelsefull och kunnig sportfiskare och Kal med stor saknad gått ur tiden. Dock, i minneshavet för alltid i ljus och livfull hågkomst väl bevarad!

Skrivet av: Jan Olsson

//up

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar